Newsletter:   Inscriere

Business Foundation Data adaugarii: 2009-03-06  

BUSINESS FOUNDATION – www.bfconsult.ro – este  un consultant cu experienta, implicat de 15 ani in managementul dezvoltarii firmelor si comunitatilor locale. Cu birouri in Targu Mures, Sfantu Gheorghe, Cluj Napoca si Vatra Dornei, BUSINESS FOUNDATION ofera servicii profesioniste de consultanta in management:
- Elaborarea de proiecte pentru obtinerea de finantari nerambursabile, inclusiv implementarea acestora
- Solutii eficiente de marketing
- Planuri de afaceri de succes
- Studii de fezabilitate solide

In prezent, serviciile noastre profesioniste de consultanta sunt solicitate mai ales de catre intreprinderii mijlocii si mari in domeniile industriei prelucratoare, alimentare, agriculturii si turismului.

In faza initiala a conceperii unui proiect, se realizeaza o pre-evaluare a acestuia punandu-se accent pe indeplinirea criteriile de eligibilitate care sunt definite in ghidurile solicitantului, precum si pe studierea punctajelor ce le obtin acestea. Din toamna anului trecut si pana in prezent am analizat peste 300 de proiecte, principalele concluzii fiind urmatoarele:
- Majoritatea potentialilor solicitanti indeplinesc criteriile de eligibilitate (80%), fapt care ne indica o concurenta mare pe fondurile disponibile, mai ales pe cele pentru investitii productive si agricultura.
- La analiza criteriilor de selectie, am constatat ca la majoritatea proiectelor, investiile gandite initial necesita adaptari pentru a obtine un punctaj care sa le creeze sanse reale de acces la finantare
- Programele de finantare favorizeaza investitiile noi, care cresc capacitatea de productie, genereaza noi locuri de munca si care introduc tehnologii moderne sau conduc la implemetarea unor standarde.

In faza de elaborarea a proiectelor avem o buna colaborare cu institutiile finantatoare care ofera informatii in scris. Principalele provocari in realizarea proiectele sunt:
- Mai exista inca elemente procedurale care vor aparea in practica depunerii si evaluarii proiectelor, elemente care se interpreteaza deseori diferit de functionarii institutiilor finantatoare.
- Durata de evaluare a proiectelor la organismele care implementeaza proiectele este lung, motiv pentru care solicitantii cauta solutii alternative pentru investitiile planificate.

BUSINESS FOUNDATION, fiind un consultant cu experienta deosebita in dezvoltarea afacerilor, ofera clientilor o analiza precisa a etapelor de implementare si solutii verificate pentru rezolvarea provocarilor care apar. Managementul implementarii investitiilor din fonduri europene cu cofinanatare bancara tine de cont de urmatoarele aspecte:
- solutia tehnica propusa sa fie optima, deoarece pe parcursul implementarii proiectului modificarile genereaza costuri suplimentare, riscul de depasire a termenelor de realizare si cel de neacceptare a modificarilor de catre finantator
- pregatirea organizatiei clientului pentru marketingul productiei suplimentare
- monitorizarea situatiei financiare a clientului in scopul identificarii necesarului de capital si pregatirii corespunzatoare a cresterii activitatii.

Am conceput o serie de recomandari pentru realizarea cu succes a unui proiect de investitii, atat in faza de obtinere a finantarii, cat si in cea de implementare a proiectului, grupate astfel:

1. Inainte de elaborarea proiectului, acordati atentie urmatoarele idei:
-ganditi proiectul pornind de la oportunitatile din piata si de la nevoile de produse si servicii nesatisfacute
-alegeti consultanti profesionisti si cu experienta atat in elaborarea de proiecte cat si in implementarea acestora

2. Eliminati riscul de a vi se cere banii inapoi
- nu va angajati la activitati la care nu aveti siguranta ca le puteti realiza.
- fiti prudenti in estimarea parametrilor activitatii viitoare, pentru a respecta criteriile pe intreaga durata a proiectului.

3. In relatia cu finantatorul, tineti cont de urmatoarele:
- informati-va intotdeauna din surse oficiale
- solicitati in scris raspuns la orice nelamurire
- in obtinerea si utilizarea finantarii nerambursabile primeaza conceptul „conformitate-legalitate”, urmat de cel al eficientei

4. Din punctul de vedere al managementului financiar:
- sa aveti cel putin 20% din valoarea investitiei, surse proprii
- asigurati-va ca aveti firma pregatita pentru a accesa credite atat la depunerea proiectului, cat si la momentul accesarii propriu-zise a creditului
- acordati atentie crizei cresterii, care poate aparea in cazul dezvoltarii rapide a  activitatii fara asigurarea resurselor financiare pe termen scurt (nevoi de capital circulant pentru achizitionarea de materii prime, sporirea stocurilor de produse finite, cresterea costurilor de distributie si de promovare)

In concluzie, pentru a accesa cu succes fondurile nerambursabile, sunt necesare:
- cunoasterea foarte buna a mecanismelor de finantare,
- urmariea unei strategii de dezvoltare care tine cont de oportunitatile din piata si directiile generale de dezvoltare ale economiei
- organizare si conducere bine puse la punct ale proiectului.

Cristian Talmacean,
Director General

 
 
 
Prima pagina | Termeni si conditii | Contact
COPYRIGHT © 2018 CONSULT.RO